Lid worden?

Sponsoren van de OVB

  • Gemeente Sudwestfryslan
  • Prins
  • Hendrik Nannes
  • weeshuis
  • St Anthony
  • sijperda
  • vallinga de jong

Najaarsconcert 2019

George Frideric Händel: Messiah

Datum 1 december 2019
Aanvang 15 uur
Plaats Martinikerk Bolsward
Medewerkenden:   
Wendeline van Houten sopraan
Eline Harbers alt
Leon van Liere tenor
Pierre Mak bas
Ab Weegenaar orgel
Het Promenade Orkest begeleiding
Pauli Yap algehele leiding


Het ontstaan van de Messiah:

Georg Friedrich Händel werd in 1685 geboren in de Duitse stad Halle. In hetzelfde jaar werd ook Johann Sebastian Bach geboren en hoewel ze beiden in dezelfde regio opgroeiden hebben ze elkaar nooit ontmoet. 

Handel stond al snel bekend als een begaafd organist. De jeugdige musicus besloot zijn rechtenstudie op te geven voor een baan als violist in het Hamburgse operaorkest. In 1707 vertrok de dan 22-jarige Georg Friedrich naar Italië waar hij studeerde tot 1710. Tijdens zijn verblijf in Italië componeerde hij diverse opera’s en oratoria. Händel bezocht, na zijn Italiaanse avontuur, diverse malen Londen en besloot zich hier te vestigen. In 1712 liet hij zich naturaliseren tot Brits staatsburger waarbij hij zijn naam verengelste. George Frideric Handel was in Londen tientallen jaren een gevierd componist van opera’s in Italiaanse stijl en oratoria op bijbelse thema’s. Daarnaast maakte hij ook nog composities die vrijwel alle andere genres omvatten en waarvan zijn feestmuzieken (Water- en Fireworks Music), orgelconcerten en concerti grossi de bekendste zijn. 

Rond 1740 was zijn succes tanende en het was daarom dat de componist, op dat moment 56 jaar, overwoog een ‘sabatical year’ te nemen. Het was Charles Jennens, zijn libretto schrijver, die met lede ogen zag hoe Handel dreigde weg te zakken in de vergetelheid. Het libretto voor de Messiah werd door Jennens in de zomer van 1741 aan Handel gepresenteerd. George Frideric Handel kreeg inspiratie en componeerde binnen drie weken de muziek voor de Messiah: ‘begonnen op 22 augustus en klaar op 12 september’. De première van de Messiah vond plaats op 13 april 1742 in Dublin onder leiding van hemzelf. Handel dirigeerde de Messiah 56 keer en paste hem diverse malen aan voor de verschillende omstandigheden zoals beschikbaarheid van bepaalde solisten of instrumenten.

Bij de uitvoering die u vandaag gaat beluisteren gebruiken wij de versie die Handel bij zijn première presenteerde. Het koor bestond uit 16 zangers en het orkest uit strijkers, continuo, trompet en pauken. Handels Messiah is geen specifieke kerkmuziek maar meer een combinatie tussen vermaak en een kerkdienst. In het begin werd het werk alleen in theaters en concertzalen uitgevoerd en aangekondigd als ‘Grand Musical’.

In Londen werd deze benaming als godslastering gezien en de kerkelijke gemeenschap dwong Handel de Messiah aan te kondigen als ‘Een nieuw sacraal oratorium’.  Pas vanaf 1750 waren er uitvoeringen in kerken. Alle teksten van de Messiah zijn rechtstreeks ontleend aan de Bijbel en afkomstig uit St. James-vertaling van 1611, te vergelijken met de Statenvertaling in ons land. 

De Messiah bestaat uit drie delen en behandelt het leven van de Messias, het Hebreeuwse woord voor ‘gezalfde Gods’.

 

  1. De aankondiging van de komst en de geboorte van Jezus. 
  2. Zijn kruisiging en opstanding en de episode van de hemelvaart. 
  3. De betekenis van dit alles voor ons als gelovigen.

 

Copyright 2019 - OVB Bolsward
info@ovb-bolsward.nl - NL52 RABO 0126 0368 45
Koorleden login Webdesign & realisatie: Devenz Internetprofessionals